Doel
Verbetering van juist gebruik van antimicrobiële middelen, ter bevordering van effectieve behandeling en het verminderen van antimicrobiële resistentie.
Primaire doelstelling is te zorgen dat het mogelijk wordt voor deelnemende ziekenhuizen om inzicht te hebben in de antibiotische behandelduur voor veel voorkomende infecties. Via het AMSM dashboard kan spiegelinformatie over behandelduur worden gedeeld in het regionale AMR zorgnetwerk Noord-Holland | Flevoland.
- Het verder ontwikkelen en uitrollen van een bestaande methode om data met betrekking tot de antibiotische behandelduur (“kuurduur”) per indicatie betrouwbaar te extraheren uit het EPD van verschillende ziekenhuizen.
- Het rapporteren van de gemiddelde kuurduur bij veel voorkomende infecties per ziekenhuis en hiermee de compliantie aan de richtlijnen m.b.t. optimale behandelduur te evalueren, als basis voor verbeteracties (PDCA).
Aanpak
In een pilotstudie in het Amsterdam UMC is aangetoond dat het mogelijk is data over de kuurduur, inclusief de periode na ontslag, uit het EPD te halen. Voor het vaststellen van de kuurduur per indicatie is het noodzakelijk dat de behandelindicatie/diagnose bekend is. In een deel van de genoemde ziekenhuizen (Amsterdam UMC, OLVG en Tergooi MC) is verplichte diagnoseregistratie bij elk antibiotisch voorschrift geïmplementeerd. In de overige ziekenhuizen zal worden geprobeerd het EPD zo aan te passen dat diagnoseregistratie plaats kan vinden. Indien dit niet mogelijk is zal gebruik worden gemaakt van de ontslagdiagnose.
De AMSM is door de SWAB opgericht om data over antibioticagebruik en antibiotic stewardshipdoelen uit ziekenhuizen te extraheren. Behoudens OLVG zijn bovengenoemde ziekenhuizen aangesloten bij de AMSM. Het is nu nog niet mogelijk om de per indicatie kuurduur te berekenen met de data die door AMSM verzameld wordt. De benodigde parameters zullen dus aan de AMSM toegevoegd moeten worden om data-extractie mogelijk te maken. Dit gebeurt in overeenstemming met de SWAB/AMSM. In OLVG zal onderzocht worden wat de meest efficiënte manier van extractie is en zullen afspraken gemaakt worden over data-sharing.
Na data-extractie zal steekproefsgewijs data-validatie uitgevoerd worden. Hierbij wordt gecontroleerd of de verzamelde data (output) correct is en overeenkomt met de brongegevens. Dit zal plaatsvinden door middel van controle van het EPD in een steekproef.
Als resultaat van het project ontvangen de ziekenhuizen via het webportal van de SWAB AMSM spiegelinformatie over de behandelduur per indicatie. Ook krijgt het regionale zorgnetwerk spiegelinformatie over de geaggregeerde data van de ziekenhuizen.
Status
In totaal doen er 5 ziekenhuizen mee aan dit project. Update per deelnemend ziekenhuis:
- AUMC: alle data zijn binnen en gevalideerd
- MC Tergooi: alle data zijn binnen en gevalideerd
- Antonius Sneek: alle data zijn binnen en gevalideerd
- Amstelland: de data bleek niet te kloppen (hele korte kuurduren). IT van Amstelland gaat er naar kijken en zo mogelijk opnieuw aanleveren. Daarna volgt validatie
- OLVG: data zijn binnen. Datavalidatie volgt
Meer informatie?
Voor meer informatie of vragen over dit onderwerp of project, neem contact op met Katrijn Rensing.