In Nederland stijgt het aantal meldingen van mazelen snel. Dit jaar zijn er al zeker 108 gevallen van de besmettelijke ziekte vastgesteld.
Sinds 5 maart zijn er 45 nieuwe meldingen gedaan. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mazelen zijn erg besmettelijk. Het virus verspreidt zich vooral op basisscholen. Er zijn momenteel meerdere ziekteclusters op basisscholen in de GGD-regio’s Amsterdam, Brabant-Zuidoost, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Van een landelijke uitbraak is geen sprake. In Nederland is sinds 2013 geen landelijke uitbraak meer geweest.
Uitbraken van mazelen komen elke tien tot vijftien jaar voor in Nederland. Een deel van de bevolking laat zich niet vaccineren en is niet beschermd tegen de ziekte. Na een uitbraak ontstaat er tijdelijk weer wat meer immuniteit. Er is sprake van een lage vaccinatiegraad in de Bijbelgordel en in grote stedelijke gebieden. Het RIVM is het zicht op de vaccinatiegraad enigszins kwijtgeraakt, omdat het een deel van de BMR-vaccinaties (tegen bof, mazelen en rodehond) sinds 2022 deels geanonimiseerd ontvangt. Uit rapporten over de situatie voor 2022 blijkt dat de vaccinatiegraad in de Nederlandse Bijbelgordel toen ook aanzienlijk lager lag dan in de rest van het land.
Een deel van de besmettingen is te herleiden naar personen die het virus hebben opgelopen in het buitenland. Ze zijn op bezoek geweest in Marokko en Roemenië, waar momenteel flinke uitbraken zijn. In Marokko zijn al meer dan honderd sterf- gevallen gemeld. Ook in de rest van Europa zijn er veel gevallen van mazelen volgens de World Health Organization (WHO).
Bron: de Volkskrant | Anne Lisa Giesen