Wetenschappers hebben een huidpatch ontwikkeld die bacteriële infecties kan bestrijden zonder medicijnen te gebruiken. Het apparaat werkt met onmerkbare elektrische stroompjes en biedt mogelijk een oplossing voor huidinfecties, vooral in gevallen waar bacteriën resistent zijn tegen antibiotica.
Een onderzoeksteam van de universiteiten van Chicago en California San Diego onderzocht of elektrische stroompjes bacteriën op de huid in toom kunnen houden in plaats van de traditionele behandeling met antibiotica. Antibioticaresistentie is wereldwijd een groeiend probleem; bacteriën worden steeds ongevoeliger voor medicijnen door overmatig gebruik bij mensen en vee. Met deze nieuwe techniek proberen onderzoekers een alternatieve aanpak te vinden.
Het team testte de patch op de bacterie Staphylococcus epidermidis, die normaal gesproken onschadelijk is en de huid zelfs beschermt. Als deze bacterie in het lichaam terechtkomt, bijvoorbeeld via een wond of medische ingreep, kan hij toch gevaarlijk worden. Voor het onderzoek gebruikte het team een elektrische stroom van slechts 1,5 volt, die gedurende 18 uur om de tien minuten kort werd toegediend .
De elektrische stimulatie bleek de vorming van biofilms, beschermende lagen van bacteriën die infecties in stand houden, met 99% te verminderen onder zure omstandigheden. De pleister werkt door een zuur hydrogel-laagje te combineren met elektroden. Omdat gezond huidweefsel licht zuur is, kan de patch vooral nuttig zijn voor de behandeling van huidinfecties en wondverzorging.
Met vervolgonderzoek willen de onderzoekers testen of een draadloze versie van de pleister effectief en veilig kan worden ingezet voor langdurig gebruik bij mensen. Dit zou een stap vooruit kunnen betekenen in de strijd tegen antibioticaresistente bacteriën.
Bron:
DOI: 10.1016/j.device.2024.100596