Ongevoeligheid voor medicijnen: het risico van onjuiste antibiotica slikken

Zo’n 45 procent van de Nederlanders houdt zich niet aan de voorgeschreven lengte van een antibioticabehandeling. Dat kan grote gevolgen hebben voor de behandeling. Waarom moet je altijd een antibioticakuur afmaken? NU.nl legt het uit:

Bacteriën zijn enorm belangrijk voor de mens. Zo helpen ze je bijvoorbeeld met het verteren van eten of bij de afweer tegen virussen en ziekteverwekkende bacteriën.

Maar niet elke soort bacterie is fijn. Als je te veel van een verkeerde soort bacteriën in je lichaam hebt of ze op de verkeerde plek zitten, kan je er veel last van hebben. Dan heb je een bacteriële infectie. Om een bacteriële infectie tegen te gaan, schrijft een huisarts antibiotica voor.

“Bij een antibioticumbehandeling neem je stofjes in die de bacteriën doden of de groei tegenwerken”, zegt Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. “Dat helpt je lichaam met het opruimen van de kwade bacteriën.”

De antibiotica hebben ook invloed op de goede bacteriën. Daardoor kan je bijwerkingen krijgen van het middel, zoals diarree. Als je geen last meer hebt van de infectie maar wel last hebt van de bijwerkingen, is de verleiding om te stoppen groot.

Maar dat de symptomen weg zijn, betekent niet dat alle slechte bacteriën uit je lichaam zijn. Stop je te vroeg met de behandeling en zitten ze er nog? Dan kan de infectie gewoon weer terugkomen en moet je opnieuw beginnen met antibiotica.

Ongevoeligheid voor antibiotica kan grote gevolgen hebben

“Een ander risico van vroegtijdig stoppen is dat de bacteriën ongevoelig worden voor het antibioticum”, zegt Lambooij. “Dat heet ook wel antibioticaresistentie.” De antibiotica hebben dan geen effect meer op de bacteriën. Om toch de slechte bacteriën uit je lichaam te krijgen moet er worden overgegaan op een ander type antibioticum.

Maar niet elke soort is even fijn om te slikken. Sommige zorgen voor zwaardere bijwerkingen. “In een uiterst geval kan je de medicijnen niet meer nemen als tablet of drankje en moet je naar het ziekenhuis voor een infuus”, vertelt Lambooij.

“Bacteriën kunnen hun resistentie ook aan elkaar doorgeven. De resistentie kan bijvoorbeeld ontstaan in een onschadelijke soort, maar vervolgens overspringen naar een gevaarlijke bacterie”, aldus Lambooij.

Bij extreme gevallen kan resistentie de dood van een patiënt betekenen. Maar bij mensen met een verminderd immuunsysteem kan een relatief ongevaarlijke bacterie al grote gevolgen hebben.

Overleg met een huisarts als je antibiotica denkt nodig te hebben

“De enige manier om resistentie zo goed mogelijk te voorkomen is door antibiotica alleen te slikken als het nodig is en het op de goede manier te doen. Neem dus niet zomaar antibiotica pillen”, benadrukt Lambooij.

“Antibiotica werken alleen tegen bacteriën. Als je ze gaat slikken als je een virus hebt, blijf je ziek, maar kunnen de bacteriën in je lichaam wel resistent worden.” Dan loop je een risico voor niks.

“Ga altijd naar een huisarts als je denkt dat je antibiotica nodig hebt. Haal het niet uit het buitenland en neem geen restjes antibiotica van jezelf, een vriend of familielid.”

Scroll naar boven