Infecties van de urinewegen (UTI’s) zijn een veelvoorkomende aandoening in de eerstelijnszorg, vooral bij vrouwen. De effectiviteit van antibiotica bij de behandeling van deze infecties wordt echter steeds meer bedreigd door toenemende antibioticaresistentie (ABR). Daarom is het cruciaal om inzicht te krijgen in de mate van resistentie onder uropathogenen in de regio.
Deze studie richt zich op het monitoren van ABR bij patiënten met ongecompliceerde UTI’s binnen het AMR zorgnetwerk van Noord-Holland | Flevoland in samenwerking met het Centraal Bacteriologisch en Serologisch Laboratorium (CBSL) Tergooi MC in Hilversum. Door het vergelijken van de bevindingen met routinematige laboratoriumdata en nationale gemiddelden, is de hoop het empirische antibioticabeleid te verbeteren en bij te dragen aan de effectiviteit van behandelingen in de eerstelijnszorg.
In het kort concluderend, is E. coli de meest voorkomende uropathogeen met gemiddeld minder resistentie dan de controlekweken. De prevalentie van Extended Spectrum Beta-Lactamase (ESBL) in E. coli is 2,2%. Nitrofurantoïne en fosfomycine zijn geschikte keuzes, in lijn met de huidige richtlijn, voor de behandeling van ongecompliceerde UTI in de eerstelijnszorg.
Hier vind je een gedetailleerde beschrijving van de methoden, resultaten en conclusies van het onderzoek.