Onderwijspakket ABR: hygiëne en infectiepreventie

Onderwijsprogramma voor mbo in de sector Zorg en Welzijn.

Het onderwijspakket ABR; hygiëne en infectiepreventie bevat een onderwijsprogramma voor de mbo-opleiding voor verzorgenden, maatschappelijke zorg en verpleegkundigen (NLQF 3 en 4).

Doel

Het verminderen van vermijdbare zorg gerelateerde infecties door versterking van kennis van (toekomstige) zorgprofessionals aan het bed. Het versterken van bewustwording antimicrobiële resistentie en infectiepreventie bij de (toekomstige) zorgprofessional.

Aanpak

Het is van cruciaal belang om toekomstige zorgprofessionals te laten starten met de juiste houding en kennis op de werkvloer, naast het voortdurend bevorderen van bij- en nascholing voor zittende zorgprofessionals. Docenten in opleidingsinstituten en praktijkopleiders spelen een essentiële rol bij het overdragen van kennis en het bevorderen van de juiste attitude. Dit project richt zich op het versterken van het onderwijs aan (toekomstige) zorgprofessionals door het verrijken van het onderwijsaanbod in verschillende contexten. Dat doen we door:

  • Een intensief, persoonlijk en op maat ingericht begeleidingstraject van docententeams waarbij aandacht is voor de individuele docent, het schoolcurriculum en het skillslab (audit).
  • Een gevalideerde kennisvragenlijst over 10 thema’s (handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen, overdrachtsroutes, (zorg)infecties, antimicrobiële resistentie, persoonlijke hygiëne, reinigen en desinfecteren, ziekteverwekkers, isolatie en lichaamsvloeistoffen). Deze vragenlijst geeft inzicht in kennis en de blinde vlekken. Docenten kunnen hun lesaanbod aanpassen op deze inzichten.
  • Een handleiding met micro-learnings per thema, aangevuld met beschikbaar lesmateriaal zoals e-learnings, posters en filmmateriaal.

Hoe ziet het programma er uit?

Het onderwijspakket bestaat uit meerdere modules. Na het doorlopen van dit programma zijn de studenten zowel praktisch als theoretisch geschoold. Daarmee zijn zij in staat goede zorg te leveren waarbij de overdracht en verspreiding van micro-organismen zo veel mogelijk wordt beperkt. Hieronder de eerste 2 modules:

Status Q1-2025

Elf opleidingsteams van vijf onderwijsorganisaties in de regio Noord-Holland/Flevoland zijn benaderd. Omdat sommige teams of opleidingen zelfstandig opereren, komt het totaal aantal betrokken docententeams uit op achttien. Hiervan nemen negen teams actief deel aan één of meerdere activiteiten binnen het voorgestelde begeleidings- en implementatietraject.

Het begeleidings- en implementatietraject wordt continu bijgesteld op basis van evaluaties met docenten, zodat het optimaal aansluit bij de behoefte en de impact vergroot. Voorbeelden van aanpassingen zijn deelname aan werkveldoverleggen of studiedagen.

Binnen de deelnemende organisaties zijn in totaal 1.729 studenten betrokken. Van hen hebben 618 studenten van de verpleegkundige en verzorgende opleidingen de kennisvragenlijst ingevuld (36% van het totale aantal studenten).

Uit een inventarisatie blijkt dat twintig uitgeverijen in Nederland onderwijsmateriaal leveren op het gebied van Zorg en Welzijn. Dit zijn zowel zorg- als onderwijsorganisaties. Wij richten ons op de uitgeverijen waarmee onze onderwijsinstellingen en zorgorganisaties in de regio samenwerken. Dat zijn er acht. Met zeven uitgeverijen is het aanbod besproken en gecontroleerd op inhoud. Met de achtste uitgeverij wordt nog contact gezocht. De overige uitgeverijen worden tijdens de landelijke implementatiefase geïnformeerd over de ontwikkelingen.

Opschaling naar het hbo-onderwijs in de regio. In onze regio bieden drie onderwijsorganisaties op vier locaties verpleegkundig onderwijs aan. Eén docententeam heeft een training ‘Actualisatie Infectiepreventie in het onderwijs’ gevolgd, verzorgd door deskundigen infectiepreventie. Een vervolgtraject voor integratie in het nieuwe curriculum wordt momenteel voorbereid.

Scroll naar boven