Over ons

Wij maken ons sterk schade en sterfte door infecties en resistente micro-organismen te voorkomen

Over ons

Samen werken aan de aanpak van AMR in de regio

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een bedreiging voor de volksgezondheid, zowel in binnen- als buitenland. Hierdoor kunnen sommige bacteriële infecties, schimmels of parasieten minder goed of niet meer behandeld worden. Mensen met een kwetsbare gezondheid lopen een groter risico op het ontwikkelen van infectie na besmetting met een resistente bacterie, bijvoorbeeld tijdens een opname in het ziekenhuis. Omdat patiënten zich vooral regionaal bewegen tussen zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorg en huisartsenpraktijken, kunnen resistente micro-organismen zich makkelijk verspreiden tussen organisaties.

Onze missie

Wij willen vermijdbare schade aan en sterfte van patiënten door infecties met resistente microben in Noord-Holland en Flevoland zoveel mogelijk voorkomen. Wij zetten ons in om de aandacht voor en kennis over antimicrobiële resistentie (AMR) en infectiepreventie te vergroten. Dit doen we door het delen van kennis en het verbinden van zorgprofessionals. Door meer inzicht te creëren in AMR stimuleren en activeren we zorgprofessionals, met als doel de aanpak van AMR structureel in te bedden in de praktijk.

Strategie 2024 – 2027

De subsidieperiode voor de ABR zorgnetwerken is met 4 jaar verlengd. De pijlers blijven gelijk – surveillance, infectiepreventie en juist gebruik – maar van antibioticaresistentie (ABR) wordt het aandachtsgebied verbreed naar antimicrobiële resistentie (AMR).

Wil je meer weten over de gekozen strategie en onze strategische doelen? Lees dan ons Strategisch Plan voor 2024-2027. Hoe we hier invulling aan geven in 2024 lees je in het Operationele Jaarplan 2024.

Organisatie

Regionaal Coördinatie Team (RCT)

Elk zorgnetwerk heeft een Regionaal Coördinatie Team (RCT). Het RCT bestaat uit professionals met een diverse achtergrond: arts-microbiologen, artsen infectieziekten bestrijding, deskundigen infectiepreventie, specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen en epidemiologen. Het RCT stimuleert en faciliteert verschillende activiteiten in de regio om de samenwerking en het delen van kennis en informatie over AMR tussen organisaties te bevorderen. Dit RCT wordt ondersteund door het Netwerkbureau.

Dagelijks Bestuur

Het RCT staat onder toezicht van een Dagelijks Bestuur, dat inhoudelijk richting geeft en stuurt over de te nemen koers.

Raad van advies

Daarnaast zijn er twee adviesraden. Een inhoudelijke adviesraad die wordt ingezet om mee te denken over specifiek inhoudelijke onderwerpen. Deze adviesraad is een klankbord voor bestaande en nieuwe initiatieven. En een bestuurlijke adviesraad, die zich als ambassadeurs van de verschillende thema’s presenteren en adviseren hoe AMR effectief te agenderen bij bestuurders. Deelnemers zijn afkomstig uit de publieke gezondheid, de eerste- en de tweede lijn en de langdurige zorg.

Historie

Waarom regionale zorgnetwerken antimicrobiële resistentie?

Resistentie tegen antimicrobiële middelen is een toenemend probleem met gevolgen voor de volksgezondheid. We kunnen schade en sterfte door infecties en resistente bacteriën voorkomen. Daar maakt het AMR zorgnetwerk in Noord-Holland | Flevoland zich sterk voor. Ons doel is om samen met de eerste- en tweedelijnszorg, laboratoria, apotheken, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en het publieke domein antimicrobiële resistentie te voorkomen en te bestrijden. Wij zijn er voor alle zorgprofessionals die te maken hebben met antimicrobiële resistentie, het voorschrijven van antibiotica, infectiepreventie en/of hygiënisch werken.

Opdracht

Het ministerie van VWS is in 2015 gestart met een landelijk programma om vermijdbare schade aan en sterfte van patiënten door infecties door resistente bacteriën zoveel mogelijk te voorkomen. Het gaat om een integrale aanpak gericht op verschillende sectoren. Als onderdeel van dit programma zijn er 10 regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie gevormd.

Het AMC (SpoedZorgNet) en VUmc (Netwerk Acute Zorg Noordwest) hebben van het ministerie van VWS de opdracht gekregen om in Noord-Holland en Flevoland regionale zorgnetwerken op te richten. Er is gekozen voor een bestuurlijke samenwerking; het ABR Zorgnetwerk NH-FL en één netwerkcoördinator in beide regio’s. In de regio is een regionaal coördinatieteam (RCT) actief dat samen met het veld bouwt aan het zorgnetwerk.

Vanaf 1 januari 2024 is het aandachtsgebied verbreed van antibioticaresistentie (ABR) naar antimicrobiële resistentie (AMR). Waar ABR zich alleen richt op bacteriën, betreft AMR ook virussen, parasieten en schimmels. Want ook deze kunnen resistent worden. Om de resistentie van al deze ziekteverwekkers te omvatten, gebruiken we de term antimicrobiële resistentie.

Sinds 1 januari zijn we 2024 officieel één netwerk: AMR zorgnetwerk Noord-Holland |Flevoland.

Scroll naar boven