Allergiepoli

Het opzetten van een allergiepoli in Amsterdam UMC en Tergooi MC voor patiënten waarbij een orale provocatie test geïndiceerd is bij antibiotica allergie.

Doel

Doel is om bij deze patiëntengroep de onterechte penicilline allergieën te ontlabelen en daarnaast de mogelijkheid te bieden voor verwijzingen vanuit de eerste lijn.

Aanpak

Patiënten worden tijdens of vlak na hun opname naar deze poli verwezen (ook kan de huisarts patiënten verwijzen). Patiënten die hiervoor in aanmerking komen zijn patiënten waarbij tijdens hun opname een provocatietest geïndiceerd was, maar niet uitgevoerd kon worden en patiënten waarbij de huisarts een provocatietest zou willen uitvoeren.

De bevindingen worden gestructureerd in het elektronisch patiëntendossier vastgelegd en gecommuniceerd met de huisarts, openbare apotheek en andere betrokken zorgverleners.

De poliklinische apotheken van de twee ziekenhuizen geven informatie wie de allergie in het LSP gezet heeft. Deze zorgverlener wordt benaderd indien de allergie verwijderd kan worden.

Gedurende het project zal er met de grootste zorgverzekeraar van de twee ziekenhuizen overleg plaatsvinden om bij positieve resultaten tot een duurzame financiering te komen voor het voortzetten van de allergie-poli.

Status

MS Tergooi: de voorbereidende werkzaamheden zijn vergevorderd. In juni 2024 start de allergiepoli. Deze pilot loopt voor een periode van 60 weken.

AUMC: Afstemming heeft plaatsgevonden, projectplan wordt opgesteld.

Scroll naar boven