Infectiepreventie Auditapp (IPA)

De Infectiepreventie Auditapp helpt ziekenhuizen en de langdurige zorg om audits op de werkvloer snel en zonder papier uit te voeren.

Doel

Bekendheid en (meer) gebruik van de infectiepreventie audit app (IPA), die in september 2023 is gelanceerd.

Het doel van een infectiepreventie-audit is het evalueren en verbeteren van infectiepreventie in zorginstellingen. Goede infectiepreventie bestrijdt antimicrobiële resistentie, voorkomt de verspreiding van zorggerelateerde infecties en verhoogt de veiligheid van patiënten en zorgmedewerkers.

Met een audit brengen zorgmedewerkers in ziekenhuizen en de langdurige zorg objectief in kaart hoe het ervoor staat met de infectiepreventie in hun zorginstelling. De applicatie is overzichtelijk, makkelijk in gebruik, toegankelijk en gratis.

Aanpak

De IPA is in september 2023 gelanceerd voor gebruik in de verpleeghuizen. Veelvuldig gebruik binnen de regio Noord-Holland | Flevoland blijft tot op heden uit. Het vermoeden is dat dit komt omdat er nog te weinig gebruikerservaring is opgedaan en gedeeld is. De stap naar gebruik van de IPA met ondersteuning van de huidige informatie zoals Webinar, handleidingen en informatie op diverse sites lijkt voor de verpleeghuissector nog te groot.

Met de inzet van deze pilot wordt binnen de zorgnetwerkregio ervaring op gedaan en gedeeld. In mei wordt gestart met het uitvoeren van 6 audits in 3 verschillende verpleeghuisorganisaties in Amsterdam. De drie participerende Deskundigen Infectiepreventie van de GGD Amsterdam nemen ieder 2 audits binnen 1 verpleeghuisorganisatie voor zijn/haar rekening. De audit wordt iedere keer tegelijkertijd zowel door de DI als door een zorgmedewerker van het verpleeghuis zelf uitgevoerd. Vooraf worden duidelijke afspraken gemaakt over de werkwijze en communicatie tussen deze twee auditoren.

Na de uitvoering van de audit wordt kort geëvalueerd over de  ervaringen van beide auditoren. De verzamelde gegevens worden geanalyseerd en gerapporteerd. Eventuele verschillen in de resultaten tussen de beide auditoren worden besproken. Voordelen en nadelen van gebruik van de IPA worden beschreven en er worden aanbevelingen gedaan, mogelijk ook voor de makers van de IPA. De bevindingen worden ruim gepubliceerd zodat er meer bekendheid over het praktisch werken met de IPA beschikbaar komt voor potentiële gebruikers.

Status

Pilot loopt.

Scroll naar boven