VAT

De evaluatie van een Virtual Antimicrobial Stewardship team (VAT) op antibiotica prescripties van voorschrijvers in verpleeghuizen.

Doel

Beoordelen van het effect is van een virtueel A-team (VAT)- interventie op inadequate antibiotica voorschriften in het verpleeghuis.

Vaststellen van de interne en externe validiteit en het identificeren van eventuele barrières en facilitators in een proces/evaluatie om verpleeghuisorganisaties te ondersteunen bij implementatie en gebruik van een VAT.

Aanpak

In en multicenter gerandimiseerd gecontroleerd onderzoek (RCT) wordt de effectiviteit van een virtuele AMS interventie (VAT) in Nederlandse verpleeghuizen onderzocht op het verminderen van het aantal inadequate antibiotica prescripties voor urineweginfecties (UWI’s), luchtweginfecties (LWI’s) en huid- en weke delen infecties (HWDI’s) door voorschrijvers werkzaam in het verpleeghuis.

Daarnaast wordt via een procesevaluatie in kaart gebracht of/hoe een virtueel A-team in de praktijk ingebed zou kunnen worden.

Er doen 4 MML’s en 7 verpleeghuiskoepels mee aan dit project.

Beoogd is een wetenschappelijk verslag van het onderzoek op te leveren met daarin de effectiviteit van VAT op antibioticavoorschrijfgedag. Daarnaast volgt een verslag met belemmerende en bevorderende factoren en aanbevelingen voor implementatie en gebruik.

Status

Alle A-teams zijn gestart:

  • 3 A-teams zijn klaar (9 maanden interventie), te weten: Cordaan A’dam/Streeklab GGD, Vivium/Tergooi, Omring/Comicro.

  • Het laatste A-team is in december klaar (zie eerder gedeelde planning)

Dataverzameling primaire eindpunt (statusonderzoek):

  • Werkinstructie is gemaakt o.b.v. pilot dataverzameling (Purmerend en Vivium)

  • Het is nog niet gelukt toegang te krijgen tot de systemen van alle verpleeghuisorganisaties.

Procesevaluatie:

  • Alle geplande interviews maand 8 zijn uitgevoerd en getranscribeerd

  • Alle vragenlijsten zijn ingevuld (loopt op schema)

  • Werven stagiaire per sept nog geen kandidaat gevonden

Scroll naar boven