‘Tot veertig miljoen overlijdens door antibioticaresistentie’

Tussen nu en 2050 overlijden vermoedelijk 39 miljoen mensen als direct gevolg van antibioticaresistentie (ABR). Dat concluderen Mohsen Naghavi e.a. aan de hand van een model in The Lancet.

Tussen nu en 2050 overlijden vermoedelijk 39 miljoen mensen als direct gevolg van antibioticaresistentie (ABR). Dat concluderen Mohsen Naghavi e.a. aan de hand van een model in The Lancet.

De onderzoekers onderzochten de mortaliteit en de ziektelast, in de vorm van disability-adjusted life years, geassocieerd met en direct veroorzaakt door ABR in de periode tussen 1990 en 2021. De onderzoekers gebruikten de beschikbare data over 22 verschillende micro-organismen, 84 combinaties van micro-organismen en antibiotica en 11 infectieuze syndromen (o.a. meningitis en sepsis) in 204 verschillende landen en gebieden. De data waren onder meer afkomstig van ziekenhuizen, publieke gezondheidsinstellingen en onderzoeksinstellingen.

De mortaliteit, specifiek gekeken naar volwassenen boven de 70 jaar, nam in die jaren met 80 procent toe. De onderzoekers verklaren dit door de toenemende vergrijzing en kwetsbaarheid van deze doelgroep. De mortaliteit direct ten gevolge van meticillineresistente S. aureus (MRSA) nam het meest toe, deze verdubbelde naar 130 duizend doden in 2021. Onder de gramnegatieve bacteriën nam de resistentie voor carbapenems met 25 procent het meest toe. Opmerkelijk is dat de mortaliteit direct ten gevolge van of geassocieerd met ABR bij kinderen onder de 5 jaar met meer dan 50 procent is afgenomen. Dit verklaren de onderzoekers door een afname in resistente S. pneumoniae en pathogenen die zich fecaal-oraal verspreiden. Deze trend hangt volgens hen samen met een wereldwijde verbetering van de vaccinatieprogramma’s. Naast een analyse van de afgelopen drie decennia is er door middel van een model een voorspelling gedaan over de mortaliteit ten gevolge van ABR de komende 25 jaar. De verwachting is dat er tussen 2025 en 2050 39 miljoen mensen overlijden als direct gevolg van ABR, en dat de geassocieerde mortaliteit op 139 miljoen mensen uit gaat komen. De hoogste mortaliteit ten gevolge van ABR in 2050 wordt verwacht in Zuid-Azië. In het scenario van een verbeterde infectiepreventie en verbeterde toegang tot antibiotica zouden 92 miljoen overlijdens voorkómen kunnen worden vóór 2050. In het scenario waarin nieuwe antibiotica voor gramnegatieve bacteriën worden ontwikkeld, zouden 11 miljoen overlijdens kunnen worden voorkómen vóór 2050.

Het onderzoek is de eerste wereldwijde analyse van mortaliteit ten gevolge van ABR door de tijd heen. Met de resultaten willen de onderzoekers het belang benadrukken van interventies op het gebied van infectiepreventie en vaccinaties, het minimaliseren van antibioticagebruik en het onderzoek doen naar nieuwe antibiotica.

Scroll naar boven