Huisartsen

Informatie voor de huisartsenpraktijk

Boekje ‘Mijn kind heeft koorts’

Patiëntenvoorlichting is een van de belangrijkste taken van de huisarts. Daarom is er vanuit de Universiteit Maastricht een boekje gemaakt over wat te doen als een kind koorts heeft. Dit boekje kan gebruikt worden in de voorlichting voor (nieuwe) ouders. 

Geïnteresseerd? Bekijk en download het boekje hier

Richtlijnen

Er zijn verschillende richtlijnen die interessant zijn voor het voorschrijven van antibiotica of het behandelen van een patiënt met een resistent micro-organisme. Hieronder een aantal belangrijke richtlijnen:

Wat doe ik als een patiënt BRMO drager is?

Er zijn steeds meer mensen drager van een BRMO. De NHG-standaarden houden rekening met het voorkomen van antibiotica-resistentie, maar er is (nog) geen specifieke richtlijn voor huisartsen die aangeeft wat je het beste kunt doen bij een infectie met of dragerschap van een BRMO. Hieronder zetten we de belangrijkste adviezen op een rij (bron).

  1. Noteer in het HIS. Gebruik hiervoor de ICPC-code A99.02 en voeg een probleemstatus toe 
  2. Informeer je patiënt. Maatregelen zijn in de thuissituatie niet nodig. In andere settings kunnen wel maatregelen gelden. Het is belangrijk dat patiënt zijn BRMO-dragerschap communiceert aan zorgverleners 
  3. Overweeg eradicatie bij MRSA-dragers. Vooral bij risico op infecties, als patiënt of huisgenoot in de gezondheidszorg werkt of als patiënt in een zorginstelling onder behandeling is. Eradicatie is minder zinvol als de kans op herbesmetting groot is 
  4. Kweek laagdrempelig bij een infectie. Soms is het nodig het antibioticabeleid hierop aan te passen 
  5. Overweeg preventieve maatregelen. Neem maatregelen bij potentieel contact met bloed of ander lichaamsvocht, slijmvliezen, niet-intacte huid of materialen die mogelijk besmet zijn. Kies afhankelijk van de situatie welke beschermingsmaatregelen nodig zijn 
  6. Vervolg dragerschap. Overweeg kweken af te nemen na 1 jaar, bij voorkeur in overleg met een arts-microbioloog 

Als je vragen hebt neem dan contact op met de GGD in jouw gebied. Zie voor meer informatie dit artikel.

Infectiepreventie binnen de huisartsenpraktijk
– praktische informatie

Op de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vind je richtlijnen voor infectiepreventie in de huisartsenpraktijk. De belangrijkste punten staan samengevat in de Praktijkorganisatierichtlijn Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk.

Ook zijn er praktijkkaarten beschikbaar:

Op de website Publiek ZIPnet vind je meer informatie en voorbeelden van protocollen, checklists en beleidsdocumenten. Deze zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen Werkgroep Infectiepreventie. Op PubliekZIPnet vind je praktische informatie over hygiëne maatregelen.

Het RIVM heeft advies gegeven over werkzaamheden van huisartsen en medewerkers in de huisartsenpraktijk met een infectie of dragerschap van MRSA. Deze richtlijn is hier te lezen.

Diagnostisch Toets Overleg (DTO) Antibioticaresistentie

Veel laboratoria bieden DTO’s aan over antibioticaresistentie op basis van ingestuurde kweken. Tijdens een bijeenkomst van ongeveer anderhalf uur word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op dit gebied, is er ruimte voor discussie over relevante richtlijnen en wordt bovendien jouw eigen aanvraaggedrag gespiegeld. Op die manier word je geholpen om zowel over- als onderdiagnostiek te vermijden.

Contacteer de medisch microbioloog van het laboratorium waar jouw praktijk mee verbonden is voor meer informatie.

Farmacotherapeutisch  overleg (FTO)

Vanuit het AMR Zorgnetwerk bieden wij twee FTO’s aan die we samen met de huisartsenpraktijk organiseren.

Nascholingen

Een overzicht van bij ons bekende nascholingen vind je onder ons aanbod.

Daarnaast organiseren we regelmatig inspiratiebijeenkomsten en webinars rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie. Bekijk de agenda voor een actueel overzicht en om je aan te melden.

Scroll naar boven